Arithmetic Reasoning

A printer numbers the pages of a book starting with 1 and uses 3189 digits in all. How many pages does the book have ?

Answer: (b)

No. of digits in 1-digit page nos. = 1x9 = 9.

No. of digits in 2-digit page nos. = 2 x 90 = 180.

No. of digits in 3-digit page nos. = 3 x 900 = 2700.

No. of digits in 4-digit page nos. = 3189 - (9 + 180 + 2700) = 3189 - 2889 = 300.

Therefore No. of pages with 4-digit page nos. = (300/4) = 75.

Hence, total number of pages = (999 + 75) = 1074.

A placed three sheets with two carbons to get two extra copies of the original. Then he decided to get more carbon copies and folded the paper in such a way that the upper half of the sheets were on top of the lower half. Then he typed. How many carbon copies did he get?

Answer: (b)

Since the number of carbons is 2, only two copies can be obtained.

Between two book-ends in your study are displayed your five favourite puzzle books. If you decide to arrange the five books in every possible combination and moved just one book every minute, how long would it take you ?

Answer: (b)

Clearly, number of ways of arranging 5 books = 5 ! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 120.

So, total time taken = 120 minutes = 2 hours.

On Children’s Day, sweets were to be equally distributed among 175 children in a school. Actually on the Children’s Day, 35 children were absent and therefore each child got 4 sweets extra. Total how many sweets were available for distribution ?

Answer: (d)

54

Nitin’s age was equal to square of some number last year and the following year it would be cube of a number. If again Nitin’s age has to be equal to the cube of some number, then for how long he will have to wait?

Answer: (b)

Clearly, we have to first find two numbers whose difference is 2 and of which the smaller one is a perfect square and the bigger one a perfect cube.

Such numbers are 25 and 27.

Thus, Nitin is now 26 years old. Since the next perfect cube after 27 is 64,

so required time period = (64 - 26) years = 38 years.

An enterprising businessman earns an income of Re. 1 on the first day of his business. On every subsequent day, he earns an income which is just double of that made on the previous day. One the 10th day of business, his income is

Answer: (a)

Income on the first day = Re. 1.

Income on the 2nd day = Rs. (1x2) = Rs. 21.

Income on the 3rd day = Rs. (21 x 2) = Rs. 22 and so on. Thus, Income on the rath day = Rs. 2n-1.

Therefore Income on the 10th day = Rs. 29.

A number consists of two digits whose sum is 11. If 27 is added to the number, then the digits change their places. What is the number ?

Answer: (a)

Let the ten's digit be x. Then, unit's digit = (11 - x).

So, number = 10x + (11 - x) = 9x + 11.

Therefore (9x + 11) + 27 = 10 (11 - x) + x 9x + 38 = 110 - 9x 18x = 72 x = 4.

Thus, ten's digit = 4 and unit's digit = 7.

Hence, required number = 47.

A monkey climbs 30 feet at the beginning of each hour and rests for a while when he slips back 20 feet before he again starts climbing in the beginning of the next hour. If he begins his ascent at 8.00 a.m., at what time will he first touch a flag at 120 feet from the ground?

Answer: (c)

Net ascent of the monkey in 1 hour = (30 - 20) feet = 10 feet.

So, the monkey ascends 90 feet in 9 hours i.e. till 5 p.m.

Clearly, in the next 1 hour i.e. till 6 p.m. the monkey ascends remaining 30 feet to touch the flag.

In a caravan, in addition to 50 hens, there are 45 goats and 8 camels with some keepers. If the total number of feet be 224 more than the number of heads in the caravan, the number of keepers is

Answer: (d)

Let number of keepers be x. Then,

Total number of feet = 2 x 50 + 4 x 45 + 4 x 8 + 2x = 2x + 312.

Total number of heads = 50 + 45 + 8 + x= 103 + x.

Therefore (2x + 312) = (103 + x) + 224 or x = 15.

A group of 1200 persons consisting of captains and soldiers is travelling in a train. For every 15 soldiers there is one captain. The number of captains in the group is

Answer: (c)

Clearly, out of every 16 persons, there is one captain. So, number of captains (1200/16) = 75.

After distributing the sweets equally among 25 children, 8 sweets remain. Had the number of children been 28, 22 sweets would have been left after equal distribution. What was the total number of sweets ?

Answer: (c)

Let the total number of sweets be (25x + 8).

Then, (25x + 8) - 22 is divisible by 28

(25x - 14) is divisible by 28 28x - (3x + 14) is divisible by 28

(3x + 14) is divisible by 28 x = 14.

Therefore Total number of sweets = (25 x 14 + 8) = 358.

At the end of a business conference the ten people present all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether ?

Answer: (b)

Clearly, total number of handshakes = (9+ 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2+1) = 45.

If every 2 out of 3 readymade shirts need alterations in the sleeves, and every 4 out of 5 need it in the body, how many alterations will be required for 60 shirts ?

Answer: (c)

33

The taxi charges in a city comprise of a fixed charge, together with the charge of the distance covered. For a journey of 16 km, the charges paid are Rs. 156 and for a journey of 24 km, the charges paid are Rs. 204. What will a person have to pay for travelling a distance of 30 km?

Answer: (b)

Let the fixed charge be Rs. x and variable charge be Rs.y per km. Then,

x + 16y = 156 ...(i) and

x + 24y = 204 ...(ii)

Solving (i) and (ii), we get: x = 60, y = 6.

Therefore Cost of travelling 30 km = 60 + 30 y = Rs. (60 + 30 x 6) = Rs. 240.

A player holds 13 cards of four suits, of which seven are black and six are red. There are twice as many diamonds as spades and twice as many hearts as diamonds. How many clubs does he hold ?

Answer: (c)

Clearly, the black cards are either clubs or spades while the red cards are either diamonds or hearts.

Let the number of spades be x. Then, number of clubs = (7 - x).

Number of diamonds = 2 x number of spades = 2x;

Number of hearts = 2 x number of diamonds = 4x.

Total number of cards = x + 2x + 4x + 7 - x = 6x + 7.

Therefore 6x + 7 = 13

6x = 6 x - 1.

Hence, number of clubs = (7 - x) = 6.

A total of 324 coins of 20 paise and 25 paise make a sum of Rs. 71. The number of 25-paise coins is

Answer: (b)

Let the number of 20-paise coins be x. Then, number of 25-paise coins = (324 - x).

Therefore 0.20 x x + 0.25 (324 - x) = 71

20x + 25 (324 - x) = 7100

5x= 1000

x = 200. Hence, number of 25-paise coins = (324 - x) - 124.

Aruna cut a cake into two halves and cuts one half into smaller pieces of equal size. Each of the small pieces is twenty grams in weight. If she has seven pieces of the cake in all with her, how heavy was the original cake ?

Answer: (c)

The seven pieces consist of 6 smaller equal pieces and one half cake piece.

Weight of each small piece = 20 g.

So, total weight of the cake = [2 x (20 x6)]g= 240 g.

Find the number which when added to itself 13 times, gives 112.

Answer: (b)

Let the number be x.

Then, x + 13x = 112

14x = 112

x = 8.

Mr. X, a mathematician, defines a number as ‘connected with 6 if it is divisible by 6 or if the sum of its digits is 6, or if 6 is one of the digits of the number. Other numbers are all ‘not connected with 6’. As per this definition, the number of integers from 1 to 60 (both inclusive) which are not connected with 6 is

Answer: (d)

Numbers from 1 to 60, which are divisible by 6 are : 6,12,18, 24, 30, 36,42, 48, 54, 60.

There are 10 such numbers.

Numbers from 1 to 60, the sum of whose digits is 6 are : 6, 15, 24, 33, 42, 51, 60.

There are 7 such numbers of which 4 are common to the above ones. So, there are 3such uncommon numbers.

Numbers from 1 to 60, which have 6 as one of the digits are 6, 16, 26, 36, 46, 56, 60.

Clearly, there are 4 such uncommon numbers.

So, numbers 'not connected with 6' = 60 - (10 + 3 + 4) = 43.

First bunch of bananas has (1/4) again as many bananas as a second bunch. If the second bunch has 3 bananas less than the first bunch, then the number of bananas in the first bunch is

Answer: (d)

9

If a 1 mm thick paper is folded so that the area is halved at every fold, then what would be the thickness of the pile after 50 folds ?

Answer: (d)

71

In a family, a couple has a son and a daughter. The age of the father is three times that of his daughter and the age of the son is half of that of his mother. The wife is 9 years younger to her husband and the brother is seven years older than his sister. What is the age of the mother ?

Answer: (d)

Let the daughter's age be x years.

Then, father's age = (3x) years.

Mother's age = (3x - 9) years; Son's age = (x + 7) years.

So, x + 7 = (3x-9)/2

2x + 14 = 3x - 9

x = 23.

Therefore Mother's age = (3X - 9) = (69 - 9) years = 60 years.

In a class, 3/5 of the students are girls and rest are boys. If 2/9 of the girls and 1/4 of the boys are absent, what part of the total number of students is present ?

Answer: (c)

28

A fires 5 shots to B’s 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed

Answer: (a)

32

A father tells his son, “I was of your present age when you were born”. If the father is 36 now, how old was the boy five years back ?

Answer: (a)

Let the father's age be x and the son's age be y.

Then, x - y = y or x = 2y,

Now, x = 36. So, 2y = 36 or y = 18.

Therefore Son's present age = 18 years.

So, son's age 5 years ago = 13 years.

In a group of cows and hens, the number of legs are 14 more than twice the number of heads. The number of cows is

Answer: (b)

Let the number of cows be x and the number of hens be y.

Then, 4x + 2y = 2 (x + y) + 14

4x + 2y = 2x + 2y + 14

2x = 14

x = 7.

If a clock takes seven seconds to strike seven, how long will it take to strike ten ?

Answer: (d)

42

I have a few sweets to be distributed. If I keep 2, 3 or 4 in a pack, I am left with one sweet. If I keep 5 in a pack, I am left with none. What is the minimum number of sweets I have to pack and distribute ?

Answer: (a)

Clearly, the required number would be such that it leaves a remainder of 1 when divided by 2, 3 or 4 and no remainder when divided by 5. Such a number is 25.

David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross ?

Answer: (c)

44

A student got twice as many sums wrong as he got right. If he attempted 48 sums in all, how many did he solve correctly ?

Answer: (b)

Suppose the boy got x sums right and 2x sums wrong.

Then, x + 2x = 48 3x = 48 x = 16.